دانستنی های مهم درباره شارژ باتری گوشی موبایل
به گزارش وبلاگ افرا، چگونگی شارژ باتری گوشی از مهم ترین مسائلی است که باید اطلاعات کافی درباره آن داشته باشید. با دانستنی های مهم درباره شارژ باتری گوشی موبایل با شما خواهیم بود.
به گزارش وبلاگ افرا به نقل از زومیت،باتری گوشی هوشمند بدون شک یکی از مهم ترین اجزای آن است. این موضوع به حدی مهم است که شرکت های سازنده بخش زیادی از کنفرانس خود را به تشریح فناوری باتری و شارژدهی آن اختصاص می دهند. کاربران نیز عموما شارژدهی گوشی را جزو 3 عامل اصلی برای انتخاب محصول ایده آل مطابق با احتیاج های خود می دانند.
اما باتری برخلاف سایر اجزای گوشی هوشمند، قطعه ای مصرفی است و با استهلاک در درازمدت، کاهش قابل توجه عملکرد تجربه می نماید. گوشی های هوشمند حال حاضر بازار عموما به سخت افزار مناسبی مجهز هستند که می تواند عملکرد بدون مشکل دستگاه را تا 4 سال آینده تضمین کند. اما بر اساس اعلام بعضی سازنده ها، عمر باتری 2 تا 3 سال است که در صورت نگه داری نامناسب شاهد کاهش آن خواهیم بود. این موضوع به معنای احتیاج به مراقبت از باتری است تا طی سال های آینده بدون احتیاج به تعویض باتری، به چالش جدی در استفاده از گوشی هوشمند برخورد نکنید. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد می گردد مقاله آنالیز شرایط سلامت باتری گوشی اندرویدی و آیفون را مطالعه کنید.
در این مقاله به ذکر نکاتی کاربردی و ساده پرداخته شده است که با رعایت آن ها می توانید عمر باتری گوشی هوشمند را به شکل چشمگیری افزایش دهید و از خرابی آن در کوتاه مدت جلوگیری کنید.
آموزش شارژ صحیح باتری گوشی
روش های مختلفی برای شارژ باتری گوشی موبایل توسط افراد مختلف توصیه می گردد؛ اما در ادامه تعدادی از مهم ترین دستورالعمل ها مفید شارژ باتری گوشی هوشمند آورده شده است که با بهره گیری از آن ها، می توانید سلامت باتری را در درازمدت تضمین کنید.
گوشی خود را شب تا صبح به شارژر متصل نکنید
کارشناسان مختلف، نظریه های متفاوتی در خصوص این موضوع مطرح نموده اند که اشاره به آن ها خالی از لطف نیست. شِین بروسکی، مدیرعامل شرکت کانادایی فاربی تکنیک (سازنده لوازم جانبی موبایل)، در این خصوص می گوید:
اتصال به شارژر در طول شب تأثیر بسیار مخربی بر گوشی شما نخواهد داشت و انجام آن بلامانع است. گوشی هوشمند شما همان طور که از نامش پیدا است، هوشمند است و پس از شارژ کامل، جریان برق را مسدود می نماید تا به گوشی شما آسیب نرسد.
تا به اینجا مسئله ای وجود ندارد؛ اما در مواقعی اتصال طولانی مدت گوشی باعث کاهش عمر باتری در گذر زمان می گردد. به گفته بروسکی:
باتری های لیتیوم-یون در صورت بالا رفتن دمای گوشی، اثر ناخوشایندی از این دمای زیاد دریافت می نمایند. در صورتی که گوشی شما دارای قاب محافظ باشد، بدون شک باعث جلوگیری از برون رفت گرمای آن خواهد شد و افزایش دما به دنبال خواهد داشت که در نهایت به اکسایش سلول های باتری می انجامد. فرآینداکسایش منجر به کاهش عمر و شارژدهی باتری می گردد.
شارژ باتری تا 80 درصد بهتر از 100 درصد است
کارشناسان زیادی بر این باور هستند که شارژ باتری گوشی تا 80 درصد، می تواند سلامت آن را در درازمدت تضمین کند. حالت ایده آل باتری های لیتیوم -یون این است که شارژ آن ها بین 50 تا 80 درصد بماند و باعث می گردد از احتمال آسیب باتری کاسته گردد. شارژ باتری در بازه های زمانی کوتاه به یون های آن، انرژی لازم جهت حرکت می دهد و بقای عمر باتری را در طول روز تضمین می نماید.
کارشناسان زیادی معتقد هستند که بهینه ترین بازه شارژ، 20 تا 80 درصد است. اجازه بدهید شارژ گوشی از 20 درصد کمتر گردد و در نظر داشته باشید در سیکل های شارژ، باتری از 80 درصد بیشتر شارژ نگردد. در صورتی که این محدوده را برای شارژ کردن گوشی مد نظر قرار بدهید، می توانید سلامت باتری را تا مدت ها تضمین کنید.
شارژ باتری در بازه های کوتاه از شارژ یک باره 0 تا 100 درصد، بسیار ایمن تر است. البته شاید به دلیل مشغله، کار ساده ای نباشد؛ اما حالت ایده آل شارژ باتری های لیتیوم-یون به همین شکل است و در صورتی که می خواهید بیشترین طول عمر باتری را تجربه کنید، بدین شکل عمل کنید.
دمای گوشی را مد نظر قرار دهید
گرما را باید قاتل باتری معرفی کرد. در صورتی که در فصل های گرم سال، کاورهای چرمی را برای محافظت از گوشی خود انتخاب نموده اید، بهتر است درباره استفاده از آن ها تجدید نظر کنید. کاور موجب گرم شدن دستگاه می گردد و این مسئله زمانی که گوشی به برق متصل باشد، شدیدتر خواهد بود. پیشنهاد می کنیم حداقل هنگام اتصال گوشی به شارژر، آن را از کاور خارج کنید.
خاموش کردن گوشی هنگام شارژ
یکی دیگر از مواردی که در شارژ شدن صحیح دستگاه تأثیر مستقیم دارد، می توان خاموش کردن گوشی هنگام شارژ بیان نمود. زمانی که گوشی موبایل خود را به شارژر متصل نموده اید، بهترین حالت عدم استفاده از آن و خاموش کردن گوشی است. در صورتی که امکان خاموش کردن گوشی فراهم نیست، بهتر است هنگام شارژ حداقل از آن برای کاربری های سنگین مانند تماشای فیلم، انجام بازی و مکالمه استفاده نکنید.
استفاده از کابل و شارژر اصلی
کابل و شارژرهای مختلف و باکیفیتی در بازار یافت می شوند؛ اما پیشنهاد می گردد از کابل و شارژر اصلی گوشی که به هنگام خرید دستگاه دریافت نموده اید، استفاده کنید. استفاده از کابل و شارژر اصلی، می تواند به خوبی و بر اساس تنظیمات پیش فرض کارخانه، دستگاه را شارژ کند و و عمر باتری را افزایش دهد.
حقایق مهم درباره باتری گوشی
بیشتر سؤالاتی که برای کاربران گوشی هوشمند در خصوص باتری دستگاه ایجاد می گردد، نشان دهنده عدم آگاهی است. حقایق مختلفی درباره باتری گوشی وجود دارد که بد نیست با تعدادی از مهم ترین آن ها آشنا شوید.
تغییر نکردن فناوری باتری گوشی در آینده نزدیک
تمامی گوشی های همراه و بیشتر وسایل الکترونیکی شخصی و حتی خودروهای الکتریکی از باتری های شارژی لیتیوم- یون (li-ion) استفاده می نمایند. توسعه باتری هایی با دوام بیشتر در آینده نزدیک، دور از انتظار است؛ زیرا فناوری باتری در دهه های اخیر پیشرفت کمی نموده است؛ از این رو، بیشتر پیشرفت در عمر باتری به استفاده بهینه تر دستگاه ها از انرژی و نرم افزارهای مدیریت شارژ و دشارژ مربوط می گردد.
شارژ سریع باعث آسیب رسیدن به باتری نمی گردد
برخلاف باورهای رایج، در صورتی که مسئله ای در باتری یا قطعات الکترونیکی شارژر وجود نداشته باشد، شارژر سریع به باتری آسیب طولانی مدت نمی زند؛ زیرا شارژ سریع در دو مرحله کار می نماید. در مرحله اول، ولتاژ زیادی به باتری خالی یا تقریبا خالی اعمال می گردد. دلیل شارژ 50 تا 70 درصدی گوشی ها با شارژ سریع در 10 تا 30 دقیقه ابتدایی همین موضوع است. در مرحله ابتدایی، باتری ها می توانند به سرعت و بدون اثر منفی زیاد در عمر بلندمدت خود، انرژی را جذب نمایند. برای مثال، سامسونگ ادعا می نماید با شارژر 45 واتی باتری گوشی را در نیم ساعت تا 70 درصد شارژ می نماید؛ یا اپل ادعا می نماید با شارژر سریع آیفون 11 پرو، باتری این گوشی در نیم ساعت 50 درصد شارژ می گردد.
احتمالا متوجه شارژ طولانی تر 20 تا 30 درصد پایانی باتری گوشی با شارژ سریع شده اید. فناوری مدیریت شارژ سریع به دقت بر دو مرحله شارژ نظارت می نماید و سرعت شارژ را در مرحله دوم کاهش می دهد. دلیل این موضوع ورود به مرحله دوم است که در آن سرعت شارژ جهت کاهش دما و افزایش عمر باتری، کاهش پیدا می نماید. شدت جریان و سرعت شارژ در این دسته از فناوری های به دقت کنترل می شوند تا امکان آسیب به باتری به حداقل برسد.
باتری بیشتر از ظرفیت خود شارژ نمی گردد
شاید شنیده باشید که گوشی همراه نباید بیش از اندازه به شارژر وصل باشد؛ زیرا امکان آسیب رسیدن به باتری آن وجود دارد. بسیاری از افراد در دفاع از این موضوع می گویند اتصال بیش ازحد گوشی به شارژر، به شارژ بیش از ظرفیت باتری منجر می گردد که باتری را ناپایدار می نماید و به مرور زمان به آن آسیب می زند. به اعتقاد آنان، شارژ بیش از حد ممکن است موجب فراوری حرارت فراوان داخلی و انفجار باتری یا آتش دریافت آن گردد. از طرفی باید بدانید سیستم مدیریت باتری به گونه ای طراحی شده است که جریان الکتریسیته را پس از رسیدن به 100 درصد ظرفیت قطع می نماید؛ ازاین رو، امکان شارژ بیش از ظرفیت باتری وجود ندارد. البته به خاطر داشته باشید که شارژ کامل باتری گوشی نیز باتری را زیر فشار قرار می دهد؛ در حالت کلی می توان گفت افراط و تفریط در شارژ گوشی، می تواند آسیب های جدی به باتری دستگاه وارد کند.
اپل روشی هوشمندانه برای مقابله با این مشکل در iOS 13 اتخاذ نموده است تا باتری آیفون بدون آسیب بلند مدت، به شارژ 100 درصد برسد. اگر عملیات شارژ آیفون را در بازه های بلندمدت (شب ها هنگام خواب) انجام می دهید، می توانید از گزینه ای در iOS 13 به نام Optimized Battery Charging استفاده کنید که با نظارت بر فرایند شارژ، شارژ آیفون را روی 80 درصد نگه می دارد. سپس دقایق یا ساعاتی پیش از احتیاج کاربر به گوشی (بیدار شدن از خواب)، فرایند شارژ دوباره شروع می گردد و تا ظرفیت 100 درصد ادامه می یابد. به عبارت دیگر، اپل با اعمال این برنامه، بازه زمانی قرارگیری باتری روی 100 درصد را به کمترین حد می رساند.
شارژ باتری را خالی نکنید
اگر به خاطر داشته باشید، پیش تر گفته می گردد گاهی اجازه بدهید باتری گوشی کاملا خالی گردد تا کالیبراسیون نمایش میزان شارژ باتری مجدد انجام گردد و به عنوان مثال، در ظرفیت 20 درصد شاهد خاموش شدن گوشی نشوید. اما این موضوع درباره باتری های امروزی صدق نمی نماید. در حقیقت خالی شدن کامل باتری می تواند انجام واکنش های شیمیایی را سبب گردد که با گذشت زمان، به کاهش عمر باتری می انجامد. اگر به سلامت باتری گوشی اهمیت بسیاری می دهید، بهتر است باتری را پس از رسیدن به حدود 30 و در نهایت 20 درصد، مجددا شارژ کنید. البته در قسمت های قبل ذکر شد که بهترین بازه شارژ گوشی از 20 الی 80 درصد است؛ یعنی اجازه پایین آمدن شارژ باتری به پایین 20 درصد ندهید و از طرفی نگذارید باتری به شارژ بالاتر از 80 درصد برسد.
باتری گوشی در صورت خالی شدن آسیب زیادی به آن می زند؛ این موضوع در حدی است که سازنده های گوشی هوشمند همیشه باتری محصولات جدید خود را تا 50 درصد شارژ و سپس به بازار عرضه می نمایند.
جلوگیری از افزایش دمای باتری
گرما دشمن خونی باتری است و دمای زیاد در طول زمان می تواند به کاهش شدید طول عمر باتری منجر گردد. بدین منظور، پیشنهاد می گردد گوشی را از تابش مستقیم نور خورشید در پشت پنجره یا شیشه خودرو دور نگه دارید. گرمای شدید علاوه بر کاهش عمر باتری، در بعضی مواقع حاد می تواند موجب انفجار باتری گردد.
استفاده از کابل و شارژر متفاوت، مسئله ای ایجاد نمی نماید
استفاده از شارژر و کابل غیر اصلی و متفاوت با کابل و شارژر اصلی گوشی، در صورتی که کابل یا شارژر آسیب دیده نباشد، به باتری آسیب نمی زند. البته پیشنهاد می گردد از وسایل جانبی باکیفیت با برند های مطرح استفاده کنید و در نظر داشته باشید استفاده از شارژر متفرقه و غیر اصلی می تواند منجر به آسیب رسیدن به باتری گردد.
البته با درنظردریافت تمامی این موارد، استفاده از شارژر و کابل اصل داخل جعبه بهترین گزینه است؛ اما خیالتان از بابت شارژ با کابل ها و شارژرهای برند های باکیفیت دیگر مطمئن باشد. همچنین در نظر بگیرید که هنگام شارژ با ادوات غیر سازگار با فناوری مخصوص هر برند، دستگاه به طور پیش فرض با کمترین سرعت ممکن شارژ خواهد شد.
موارد مؤثر در شارژدهی گوشی
امروزه، عمر باتری یکی از معیارهای مهم در خرید گوشی محسوب می گردد و بیشتر کاربران انتظار عمر شارژدهی مناسب دارند. عمر باتری مقوله پیچیده ای است که بسته به سخت افزار و نرم افزار گوشی ، می تواند بازه گسترده ای باشد. درادامه، به معرفی مواردی پرداخته شده است که در کنار ظرفیت باتری، تأثیر زیادی بر عمر آن می گذارند.
سخت افزار قوی
وظیفه اصلی باتری، تأمین توان مورد احتیاج تمام سخت افزار گوشی است؛ از پردازنده گرفته تا صفحه نمایش و سایر اجزا. اما هر یک از این بخش های مصرف متفاوتی دارند. به عنوان مثال، پردازنده های رده پایین یا میان رده درمقایسه با انواع توانمند استفاده شده در گوشی های پرچم دار، توان کمتری مصرف می نمایند. هرچه قدرت پردازنده بیشتر باشد، مصرف آن به همان اندازه بیشتر است؛ به همین دلیل، عمر باتری گوشی های میان رده و ارزان قیمت از گوشی های پرچم دار با هر اندازه ظرفیت باتری، بیشتر است.
بعضی از ویژگی های سخت افزاری دیگر نیز در میزان شارژدهی تأثیر دارند. سیستم راداری سولی (Soli) در گوگل پیکسل 4، یکی از نمونه های شاخص محسوب می گردد که به دلیل اسکن پیوسته فضای اطراف گوشی، منجر به مصرف باتری بیشتر در آن شده است. برخورداری از دوربین ToF برای فوکوس بهتر، بلندگوهای استریوی قوی و صفحه نمایش با رزولوشن 4K نیز می توانند مصرف باتری گوشی ها را افزایش دهند. تأمین توان وسایل جانبی کم مصرفی مثل قلم دیجیتال در گوشی های گلکسی نوت سامسونگ نیز در افزایش مصرف باتری (البته بسیار کم) نقش دارند.
رخ نوسازی نمایشگر
نرخ نوسازی سریع تر در صفحه نمایش گوشی های هوشمند مدرن تأثیر مهمی در افزایش مصرف باتری دارد؛ به همین دلیل، با وجود پشتیبانی بعضی گوشی های جدید از نرخ نوسازی 120 هرتز، تنظیمات نمایش به صورت پیش فرض روی 60 هرتز قرار دارند. فناوری های پیشرفته تغییر پیوسته نرخ نوسازی نیز می تواند تأثیر محسوسی در مصرف باتری داشته باشد. به عنوان مثال حالت 90 هرتز صفحه نمایش پیکسل 4 متناسب با محیط کاربری و شرایط استفاده، کاهش می یابد. به طور کلی هرچه نرخ نوسازی بیشتر گردد، مصرف باتری صفحه نمایش و پردازنده گوشی (به دلیل احتیاج به پردازش بیشتر) افزایش می یابد.
نرم افزار مناسب
سیستم عامل و استفاده بهینه از سخت افزار نقشی بسیار کلیدی در شارژدهی گوشی دارد. در این خصوص می توان به سیستم عامل iOS اشاره نمود؛ باتری گوشی های آیفون با ظرفیت به مراتب کمتر، عمر باتری بسیار مناسبی به ارمغان می آورد که در شرایط مشابه و در دنیای اندروید ممکن نیست.
استفاده از بعضی اپلیکیشن ها هم می تواند تأثیر بسیار زیادی در شارژدهی گوشی داشته باشد. همان طور که می دانید، برنامه های زیادی ممکن است در پس زمینه فعال باشند که هر کدام از آن ها در حال مصرف انرژی است. مدیریت بهینه اپلیکیشن ها می تواند تأثیر بسزایی در شارژدهی داشته باشد. می توانید با مراجعه به بخش تاریخچه مصرف باتری در گوشی، اپلیکیشن های پرمصرف را شناسایی و در صورت امکان و عدم احتیاج، آن ها را حذف کنید.
اینترنت 5G
استفاده از شبکه مخابراتی 5G یکی دیگر از عوامل بسیار تأثیرگذار در افزایش مصرف باتری است. مودم های 5G و تجهیزات رادیویی طراحی شده برای استفاده از جدیدترین نسل اینترنت همراه، از تجهیزات 4G مصرف باتری بیشتری دارند. حرکت به سمت استفاده از شبکه 5G ضرورت استفاده از باتری های عظیم تر را بیشتر می نماید. طبق گفته لو وی بینگ، سرپرست ردمی، مصرف باتری گوشی های 5G حداقل 20 درصد بیشتر از گوشی های 4G است؛ بنابراین ظرفیت باتری گوشی های 5G باید 20 درصد بیشتر از گوشی های 4G باشد تا عمر باتری آن ها با گوشی های نسل قبل یکسان گردد.
نور صفحه نمایش
یکی دیگر از روش های افزایش طول عمر باتری را می توان کاهش نور صفحه نمایش گوشی بیان نمود. در صورتی که از گوشی هوشمند خود در محیطی با نور کافی استفاده می کنید، بهتر است شدت نور را کاهش دهید تا بدین ترتیب، طول عمر باتری دستگاه را افزایش دهید.
اتصال به شبکه وای فای و دیتا
استفاده از اینترنت شبکه همراه به عنوان بلای جان باتری گوشی موبایل شناخته می گردد. البته اتصال به شبکه وای فای هم منجر به کاهش شارژدهی باتری می گردد؛ اما مصرف آن کمتر از اتصال به شبکه تلفن همراه است. در صورتی که احتیاجی به اینترنت و فعال بودن دیتای گوشی ندارید، بهتر است آن را خاموش کنید تا علاوه بر صرفه جویی در بسته های اینترنت، عمر شارژدهی بیشتری در طول روز به دست بیاورید.
استفاده از کابل و شارژر مناسب
استفاده از شارژر مناسب برای هر دستگاه از اهمیت بالایی برخوردار است. همراه داشتن یک شارژر و تعدادی کابل در مسافرت ، شاید راحت تر از حمل شارژرهای مختلف برای دستگاه های مختلف باشد؛ ولی در بلندمدت بهتر است برای هر گوشی از شارژر مخصوص به خود استفاده کنید تا تا عملیات شارژدهی به بهترین نحو ممکن و مطابق با طراحی سازنده انجام گردد. اگر مجبور شدید از شارژرهای جانبی استفاده کنید، حتما از برندهای معتبر خریداری کنید. شارژرهای بی نام و نشان در ظاهر به مدل های اصلی شباهت زیادی دارند؛ ولی طبق آنالیز های اجرا شده، خروجی آن ها بسیار متفاوت است. حتی بارها دیده شده است که شارژرهای ارزان قیمت به دود کردن یا حتی به مرحله انفجار رسیده اند. مطمئنا نمی خواهید در خانه و درحالی که استراحت می کنید، با این اتفاق روبرو شوید.
فشارهای فیزیکی
سقوط و ضربه فیزیکی می تواند آسیب جدی به باتری وارد کند و باعث نشت مواد شیمیایی خورنده گردد که هم برای قطعات الکترونیکی و هم برای پوست بسیار مضر هستند. اگر با یک باتری آسیب دیده روبرو شدید، به شدت مراقب باشید. این اتفاق بسیار کم رخ می دهد؛ ولی باتری های آسیب دیده می توانند بسیار خطرناک و غیر قابل پیش بینی باشند.
جمع بندی
درباره روش های نگه داری از باتری گوشی موبایل، حرف های مختلفی توسط کارشناسان مختلف مطرح می گردد که البته به دلیل پیچیدگی و پیشرفت فناوری های جدید، این موضوع عادی به نظر می رسد. در صورتی که بتوانید روش های شارژ صحیح گوشی موبایل و سایر موارد ذکرشده را مد نظر قرار دهید، قطعا بهترین عملکرد را از باتری دستگاه مشاهده خواهید کرد.
منبع: جام جم آنلاین